Ποιός απορροφητήρας είναι κατάλληλος για την κουζίνα σας;

17 Φεβ 2018
από Αλέξανδρος Ανδρούτσος

Απόδοση

Η δύναμη ή πιο σωστά η απορροφητικότητα του απορροφητήρα εξαρτάται κυρίως από τις διαστάσεις του χώρου όπου λειτουργεί, αλλά και από τη διαδρομή που ακολουθεί ο αέρας μέχρι την εξαγωγή του εκτός σπιτιού.

Ο απορροφητήρας πρέπει να είναι σε θέση να ανανεώνει τον αέρα του δωματίου, τουλάχιστον 10 φορές την ώρα.  
Επιπλέον ρόλο παίζουν το μήκος και η διάμετρος του μπουριού, καθώς και ο αριθμός των γωνιών μέχρι την έξοδο. 
Συνιστούμε διάσταση μπουριού Φ120 μέχρι 450 m3/h και Φ150 για μεγαλύτερες απορροφήσεις.  Ενώ για κάθε δεύτερη γωνία συνιστούμε ενίσχυση απορροφητικότητας κατά 15%.

  • Διαστάσεις της κουζίνας: 4 x 4 x 2,8 = 44,8 m3 
  • Όγκος της κουζίνας x 10 = 448 
  • Ιδανική απορροφητικότητα = 450 m3/h 
  • Ανανέωση του αέρα ανά ώρα : 10 φορές 

Επίπεδο Θορύβου

Όταν ο χώρος κουζίνας - σαλονιού είναι ενιαίος, το ήσυχο περιβάλλον μαγειρέματος γίνεται πλέον ανάγκη.  Γι' αυτό το λόγο συνιστούμε απορροφητήρα με χαμηλότερο επίπεδο θορύβου σε ντεσιμπέλ (dB). Οι απορροφητήρες συνήθως κυμαίνονται από 40 μέχρι 70 dB. Για παράδειγμα, ένας ψίθυρος είναι περίπου 40dB και μία φυσιολογική συζήτηση είναι μεταξύ 60 και 70 dB. 
Στην εγκατάσταση με εξαγωγή, ο σχεδιασμός του αγωγού επηρεάζει το επίπεδο θορύβου. Γι' αυτό το λόγο ελαχιστοποιήστε τον αριθμό καμπών και διασταυρώσεων και επιλέξτε υλικά που περιορίζουν τον ήχο.  
Οι νέοι απορροφητήρες εγγυώνται πολύ καλή απορρόφηση ακόμα και στην πρώτη ταχύτητα με ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο θορύβου.

Αισθητική

Θα βρείτε απορροφητήρες που θα ταιριάξουν σε κάθε στυλ κουζίνας.

Εάν επιθυμείτε ομοιογένεια και συνοχή στην κουζίνα, τότε η λύση βρίσκεται στους εντοιχιζόμενους απορροφητήρες που ενσωματώνονται στο έπιπλο.  Το μοντέλο που λειτουργεί με εξωτερικό μοτέρ θα σας εντυπωσιάσει.
Εάν ωστόσο σας αρέσει η ιδέα του διακοσμητικού απορροφητήρα, θα βρείτε διαχρονικά και μοντέρνα μοντέλα σε T-shape και σε κάθετη απορρόφηση.

Λειτουργία

Οι περισσότεροι απορροφητήρες λειτουργούν με εξαγωγή αλλά και με ανακύκλωση αέρα.

Η αποτελεσματικότερη επιλογή είναι η λειτουργία εξαγωγής καθώς ο απορροφητήρας αναρροφά τις οσμές και τις οδηγεί στον εξωτερικό χώρο.
Αν ωστόσο δεν υπάρχει η δυνατότητα εξαγωγής, επιλέγουμε την ανακύκλωση κατά την οποία τοποθετούνται φίλτρα άνθρακα τα οποία φιλτράρουν τις μυρωδιές του μαγειρέματος και διοχετεύουν τον αέρα στον εσωτερικό χώρο.

Clever Tips

Θυμηθείτε να ανάβετε τον απορροφητήρα περίπου 3 λεπτά προτού ξεκινήσετε το μαγείρεμα.
Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείτε μία ροή αέρος που θα κατευθύνει τις οσμές και τους ατμούς  προς την επιφάνεια απορρόφησης.
Τακτική συντήρηση = Καλύτερη απόδοση = Μακροζωία. 
Είναι σημαντικό να καθαρίζετε συχνά τα μεταλλικά φίλτρα και να αντικαθιστάτε τα ακρυλικά φίλτρα του απορροφητήρα προκειμένου να μην διεισδύουν τα λίπη στο μοτέρ του απορροφητήρα και να διευκολύνεται η απρόσκοπτη λειτουργία του.