Οδηγός για να φτιάξετε την τέλεια κουζίνα

15 Ιουλ 2022
από Θωμάς Πουρνάρας

Kουζίνα, η  heart  του σπιτιού.

Συνήθως το επίκεντρο σε κάθε σπίτι είναι ο χώρος της κουζίνας για αυτό λοιπόν και η θέση της, οι αποθηκευτικοί χώροι και η λειτουργικότητα της παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα του.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε βήμα-βήμα τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχετε υπ΄όψιν σας για να δημιουργήσετε μία λειτουργική και οργανωμένη κουζίνα.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν..

Το πρώτο στοιχείο που πρέπει να καθορίσετε είναι η διάταξη της , δηλαδή τη θέση που θα καταλαμβάνει μέσα στο χώρο. Συνήθως επιλέγονται φωτεινοί και ενιαίοι χώροι ή ακόμα και ξεχωριστό δωμάτιο σε πολλές περιπτώσεις.

Το επόμενο βήμα είναι να σχεδιάσετε το χώρο σε ένα χαρτί πχ. εαν είναι γωνία, εάν είναι ευθεία, εάν έχει παράθυρο ή εάν υπάρχουν κολώνες. Επίσης πρέπει να σημειώσετε που βρίσκονται οι παροχές ρεύματος, νερού, αποχεύτεσης και απορροφητήρα (εάν είναι ήδη έτοιμες).

Και τελικά πρέπει να μετρήσετε και τον χώρο  που θα τοποθετηθεί. Αναλόγως με τον χώρο που έχετε επιλέξει είτε είναι αρκετά ευρύχωρος, είτε περιορισμένος, υπάρχουν έξι διαφορετικές διατάξεις που μπορούμε να επιλέξουμε για την διαμόρφωση της.                                                                                              

                                                                 Η διάταξη σε σχήμα L                                                 

Aνοιχτή γωνιακή διάταξη κουζίνας που αποτελεί την  συνηθέστερη  επιλογή. Επιλέγετε για μεσαίους ή περιορισμένους χώρους, είναι ιδιαίτερα λειτουργική καθώς   ο νεροχύτης ,οι εστίες και το ψυγείο ειναι κοντά και επιτρέπουν την εύκολη χρήση και κίνηση μεταξύ  τους. Δημιουργεί μια ανοιχτή γωνία που γίνεται άνετα και χώρος τραπεζαρίας.

                                     

                                   Η παράλληλη διάταξη

Λειτουργική διαμόρφωση, ειδικά για στενόμακρους χώρους και κουζίνες ανοιχτές προς το σαλόνι.ο ενδιάμεσος χώρος μεταξύ των ντουλαπιών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,20μ για άνεση και ευκολία στην καθημερινή χρήση.                                                                                                                                                                                                             

 

                    Η διάταξη σε σχήμα U

 Είναι η πιο εργονομική διάταξη από όλες. Διαθέτει πολλούς         αποθηκευτικούς χώρους, χρειάζεται όμως προσεχτική διαχείριση των   γωνιακών ντουλαπιών για τη μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση του χώρου. Προτείνεται για μεγάλες χώρους.                                                                                                                                                                                                                                            

                                       

      Η ευθεία διάταξη

Προτείνεται κυρίως για μικρούς χώρους.Είναι μια λύση  εξοικονόμησης    χώρου σε μικρά σπίτια λαμβάνοντας όμως υπ’  όψιν την εργονομία του  χώρου αυτού.Οι συσκευές καθώς και οι αποθηκευτικοί    χώροι (ντουλάπια), ο νεροχύτης, ο πάγκος εργασίας κ.α. βρίσκονται    τοποθετημένα σε ευθεία σε έναν τοίχο. Για τη μεγαλύτερη δυνατή ευκολία και άνεση στη χρήση της κουζίνας, απαραίτητη είναι η σωστή  διάταξη των εστιών, του φούρνου, του  ψυγείου και του νεροχύτη.                                                                                                                                                          

                                                                                              

                         Η διάταξη με νησίδα 

 Η κουζίνα με νησίδα αποτελεί έναν μοντέρνο, και τελευταία αρκετά διαδεδομένο τύπο κουζίνας. Προτείνεται για μεγάλους χώρους αφού   προϋποθέτει ελεύθερο χώρο περιμετρικά της νησίδας. Διαθέτει εύκολα   προσβάσιμη και εργονομική κεντρική μονάδα, που μπορεί να φιλοξενήσει το νεροχύτη ή την κουζίνα και ταυτόχρονα λειτουργεί ως διαχωριστικό πάσο. Για να εξασφαλιστεί η εργονομία και η λειτουργικότητα αυτού του τύπου κουζίνας, ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει με την βοήθεια ειδικών του χώρου ώστε να  ληφθούν υπόψη αρκετές παράμετροι (υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, αποχέτευση).

Oποιαδήποτε διάταξη και αν επιλέξετε βασικό ρόλο παίζει ο σχεδιασμός των επίπλων και οι αποθηκευτικοί χώροι που θα δημιουργήσετε , για να έχετε μια πλήρως λειτουργική κουζίνα.

Διάταξη και χαρακτηριστικά των κάτω ντουλαπιών

Στα κάτω έπιπλα της κουζίνας οι επιλογές είναι αρκετές και ποικίλες.

Στις μοντέρνες κουζίνες τα τελευταία χρόνια έχουν ενσωματωθεί αρκετές ηλεκτρικές συσκευές(πλυντήρια πιάτων,φούρνοι μικροκυμάτων, εστίες, φούρνοι,πλυντήρια ρούχων κτλ) οι οποίες είτε είναι αυτόνομες, είτε εντοιχίζονται για αισθητικούς λόγους.

Στο σχεδιασμό των κάτω ντουλαπιών θα πρέπει αρχικά να γνωρίζετε τις διαστάσεις των ηλεκτρικών συσκευών ,την θέση που θέλετε να καταλαμβάνουν στο χώρο καθώς και την θέση των παροχών που υπάρχουν(παροχή νερού, ρεύματος, αποχετεύση, έξοδος απορροφητήρα) αφού καθορίσετε την θέση τους μπορείτε να σχεδιάσετε τα έπιπλα που θα τα πλαισιώνουν. Μπορείτε να επιλέξετε ντουλάπια με πολλά εσωτερικά ράφια, συρταριέρες ειδικά διαμορφωμένες, στήλες αποθήκευσης ή και ανοιχτά ράφια.

Το συνηθησμένο ύψος των κάτω ντουλαπιών είναι 86cm ή 91cm, τελικό ύψος μαζί με τον πάγκο. 

Διάταξη και χαρακτηριστικά άνω ντουλαπιών κουζίνας.

Στη διάταξη των επάνω ντουλαπιών έχετε πολλές εναλλακτικές λύσεις.

Σε περιορισμένους χώρους το ύψος των κρεμαστών μπορεί να φτάνει τα 90cm και να αποτελείτε από μία η δύο σειρές ντουλαπιών, με αυτόν τον τρόπο αυξάνουμε τους αποθηκευτικούς χώρους της κουζίνας. 

Γενικότερα στα άνω ντουλάπια, το ύψος του ντουλαπιού ξεκινά από 50cm και φτάνει τα 92+cm αναλόγως με το σχέδιο που έχετε αποφασίσει και τις αποθηκευτικές ανάγκες του κάθε νοικοκυριού.

Έτσι η διάταξη μπορεί να περιλαμβάνει ασύμμετρα ντουλάπια, βιτρίνες, ντουλάπια ανοιγόμενα προς τα επάνω, συρόμενα και ανοιχτά ράφια αποθήκευσης.

Το ύψος μεταξύ των άνω και κάτω ντουλαπιών είναι συνήθως 60cm και η ενδιάμεση επιφάνεια είναι συνήθως επενδυμένη με πλακάκι, γυαλί ή και φυσικό ξύλο για πιο παραδοσιακές κουζίνες.

 

Εξωτερική εμφάνιση, επιφάνειες προσόψεων και πάγκοι εργασίας.

 Η επιλογή των χρωμάτων και των υλικών συνήθως είναι μία απαιτητική διαδικασία. Συνήθως χωρίζουμε τις κουζίνες σε κλασσικές και μοντέρνες.

Στην κλασσική γραμμή τα συνηθέστερα χρώματα που επικρατούν είναι  μονόχρωμα ματ ή σε αποχρώσεις του ξύλου (κερασιά, καρυδιά, βελανιδιά κτλ) με περίτεχνες σκαλιστές πόρτες και εντυπωσιακές κρεμαστές βιτρίνες.

        Ξύλινη κουζίνα MELOS                              SENSO - SENTIMA 

      Ξύλινη κουζίνα MELOS                                                                       Κουζίνα Senso-Sentima

                                                                                                        

Στην μοντέρνα γραμμή τα χρώματα  που μπορούν να συνδυαστούν είναι άπειρα. Έντονα γυαλιστερά σε διχρωμίες άνω και κάτω ντουλαπιών, σε συνδυασμό με αποχρώσεις του ξύλου, πάγκοι σε αποχρώσεις του γκρι ,με υφή ξύλου, αποχρώσεις μαρμάρου ή γρανίτη και αμέτρητες ακόμα χρωματικές παραλλαγές.

        Κουζίνα TAPO PLUS                                   Κουζίνα 38th Elysee Avenue

                Κουζίνα 38th Elysee Avenue                                                                        Κουζίνα Τapo Plus

 

 

     κουζινα semi lineSEMI LINE  

                                                                             Κουζίνα Semi Line

 

Όποια τάση και αν επιλέξετε ο τέλειος συνδυασμός είναι να σας ικανοποιεί η κουζίνα σας τόσο αισθητικά  όσο και λειτουργικά.

 

Εκτός από την εξωτερική αισθητική της κουζίνας το πιο βασικό στην ομαλή λειτουργία των επίπλων παίζουν οι μηχανισμοί που θα επιλέξουμε. Υπάρχουν πολλών ειδών μηχανισμοί και ποικίλες ποιότητες υλικών και αυτοματισμών. Θα αναφέρουμε τους δημοφιλέστερους που αποτελούν την συνηθέστερη επιλογή.

 

α. Μηχανισμός soft-close ή μηχανισμός με φρένο η λειτουργία του είναι συνώνυμη με την ονομασία του, χάρη στο μαλακό κλείσιμο που διαθέτει δουλεύει αθόρυβα και μειώνει την φθορά των προσόψεων των επίπλων από την καθημερινή χρήση.

β. Μηχανισμός push-open που με ένα πάτημα ανοίγει και κλείνει αυτόματα οποιοδήποτε ερμάριο χωρίς την χρήση χερουλιού.

γ. Μηχανισμοί γωνιακοί που τοποθετούνται σε γωνιακά ερμάρια και διαθέτουν χώρους για αποθήκευση και εύκολη πρόσβαση.

δ. Μηχανισμοί ανύψωσης άνω και κάτω πόρτας ερμαρίου με φρένο,που εφαρμόζονται ιδιαίτερα στα άνω ερμάρια της κουζίνας.

ε. Μηχανισμοί αποκάλυψης που επιτρέπουν το πλήρη (100%) άνοιγμα ή το μερικό (80%) των συρταριών και είναι σχεδιασμένοι να αντέχουν βάρος από 30kg έως 50kg.

H λίστα διαθέτει μεγάλη γκάμα αυτοματισμών για να κάνουν εύκολη και απλή την χρήση στη κουζίνα.

Βασικό κομμάτι στο σχεδιασμό της κουζινας ειναι η επιλογή του νεροχύτη και του πάγκου εργασίας όπου και εκει υπάρχουν αρκετές επιλογές , σε αυτά όμως θα αναφερθούμε σε άλλο άρθρο.

 

Ο σχεδιασμός του χώρου της κουζίνας δεν είναι εύκολη υπόθεση ,με την κατάλληλη βοήθεια από έμπειρο σχεδιαστή που θα κατανοήσει αυτό που επιθυμείτε,θα σας κατευθύνει να κάνετε τις σωστές επιλογές έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να αντιστοιχεί σε μία πλήρως λειτουργική και οργανωμένη κουζίνα..

Την κουζίνα των ονείρων σας.


 

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική